och vem fan e jultomten

(en fotnot för den som alltid undrat)


Jag fick ett infall för några år sedan och början leta i böcker, tidningar och på internet efter fakta kring jultomten.

Det jag fann va både störande och förvirrande - men idag har jag benat ut fakta om den glada gubben iröd badrock och funnit en sanning.


När man slår upp "jultomte" i uppslagsböcker både på nätet och rena papperupplagor så står det alltid att det från början var julbocken som kom med presenter och att man snarare brukade skicka in en packe ved till sina kompisar och ropa god jul - fast det va sent 1700-tal det - jultomten r äldre än så vill jag påstå. Och det har förutom julklapparna ingenting med den rödklädda tjockisen som kommer strax före nyår.


Till att börja med så är det kanske inte så enkelt att jultomten allena är ett av de flesta uppskattat fenomen under de mörkaste månaderna av året - det är så mycket mer som kommer till runt festprissen. Här vill gärna kyrkan ta åt sig äran med sin egen sankt Nicolaus - en grekisk kristen präst som på 500-talet som gick runt i gränderna i turkiska städer och delade ut pengar och presenter till de glädjeflickornas barn.

- vackert, eller hur? Men det förklarar bara det engelska namnet Santa Claus och är en påklistrad identitet på en äldre förlaga - en jul-tradition. Inget ont om saint Nick, killen förtjänade verkligen att bli kanoniniserad.


Ok - vi benar ut det ännu mer: vad är julen?


Ordet jul har många förundrats över. Under vikingatiden firade man att Odens årstidshjul hade snurrat ett helt var runt sin egen axel. Man firade hjul alltså, band kransar och hängde på dörren osv. Känns det igen? Det återkommer även vid midsommar, fast då har vi dom i håret för det mesta.

Oden, han va en magisk skäggig gubbe i Valhall, vis och farsa till en hel del andra asagubbur - om honom kan jag skriva en annan gång. För även om han hade både onda och goda sidor så tror jag att hans inblandning med jultomten slutar just med ordet jul (hjul) och vad det syftar på - ett midvinterblot till Odens ära.

Förövrigt va det svårt att bada i sjön under vikingatiden eftersom själva ytan va hård så för att skyla odör i stugorna plockade man in gran och granris som doftar gott och hängde upp äppplen i den. Äpplet komposterade i sin snara och det luktade gott ända tills våren återkom.


Det finns belägg för att jultomten har sitt ursprung i norden och sedan har det spritt sig. För även om sankt Nick va en givmild grek så vet alla att tomten bor i norr och inte på ett kloster nära Koss.

Jag tror att när de riktiga vikingarna, det handelsresande folkslaget med schyssta lyor på sjötomt och som hade sina båtar förankrade i vikar (läs sjögarage) begav sig hemåt innan sjön frös. Med sig hade de med sig presenter till sina barn, vänner, nära och kära. Ungarna stog och tittade ut genom fönstren efter pappa viking som kom älgandes när första snön föll. Kanske i en släde och med en säck?

Ok! Om jag köper julen och vikingatomten - va hände sen?

När vikingarna kristnades (det är känt att dom mutades med fina kläder och krimkrams vilket dom gladeligen tog emot) ville prästerna inte direkt ta kål på traditionen. Den 24/25 december är också bevisat vara helt inkorrekt. Faktum är att rerferat i bibeln kan härledas till riktiga historiska datum - och det lutar mer åt att Jesus Josefsson föddes i augusti runt år 8. Datumet sattes av en munk - helt utan förklaring, eller ja - min förklaring är att man behövde nedkomsten vid den här tidpunkten för att köra över Oden-jul-problemet.

Och vikingarnas traditioner höljdes i dimmor - men traditionerna lever kvar.
God Jul säger dom flesta när dom skålar nubbe vid granen efter klapparna och sillen.

Andra varelser fick ta över ceremonin ett tag. Vätten konverterade till hustomte och när man inte fick ha varken en kåt liten trästatyett eller en nid-bock vid brasan trädde den skäggiga gubben in, och det blev ett änglaspel och en halmbock under granen istället. Och vi för vidare en tradtition som är lika gammal som Kristi födelse men bottnar i längtan efter fadersgestaltens återkomst. Titta på barnen i väntan på tomten och tänk lite vad det egentligen är ni firar: en återförening.

Men ok - det är inte förbjudet att göra en Forrest Gump och slå ihop alltsammans till en ny underbar festhögtid. Firandet av att vi innerst inne är generösa små tomtar allihopa som gärna träffas och klagar på vädret medan vi socialt nog glufsar tillsammans en kanske två gånger om året. Så God jul, grattis på födelsedan osv.

Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara.

// E

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag bär ditt hjärta

och det lider mot jul...

Könens språk